CHEESE EVENT

Як це було: шоу SALON DU FROMAGE

Сир та молочні продукти з 12 країн світу були в центрі уваги на 16-му шоу SALON DU FROMAGE, яке проходило з 23 по 26 лютого 2020 року в Парижі, у виставковому центрі Порт де Версаль. Ця виставка пропонує величезний асортимент якісної продукції, а також дає можливість побачити останні тенденції ринку.
Якщо розповідати про те, чим захоплює ця подія, яка проходить кожні два роки, то це можливість побачити та познайомитись з людьми закоханими у свою справу. Ви зустрінете захоплених чоловіків та жінок, відданих своїй галузі, талановитих виробників сиру, дистриб'юторів, виробників обладнання з усієї Франції, Європи та Америки. Усі вони запалені величезним ентузіазмом та бажанням продемонструвати свою експертизу як у традиційних, так і в більш сучасних методах.
Головний секретар консорціуму Брі де Моа.

Знайомство через сир

Цього року Іспанія стала почесним гостем у Франції. Їй був наданий окремий павільйон, де можна було скуштувати всі різновиди їх сільськогосподарського виробництва, зокрема багато видів сиру. Там проводили дегустації козиних, овечих, коров'ячих та сирів зі змішаного молока. Окремо проводилась презентація іспанських сирів захищених за місцем походження.Все це було не тільки заради шоу. Головна ідея цієї інтеграції — це увага та поважне ставлення до працівників сирної галузі різних країн. Чим обґрунтовується гучне позиціонування «шоу»? Опишу по черзі.

Тенденції подачі сиру

Почнемо огляд з тенденцій у подачі сиру, які чекають на нас наступні два роки. Головна ідея, яка перетиналась крізь – це окрема подача сиру. Якщо ви хочете зробити акцент на особливому для вас витворі сирного мистецтва, треба подумати, як привернути до нього увагу. Особисто мені запам'ятались:
  • презентація шматочків сиру на виделках;
  • презентація для кухарів: поєднання сиру та різних видів пасти, олії та вина;
  • поєднання сиру та місцевих квітів того ж регіону та інше.

Ідеальна колаборація: виробник&чізмонгер

Хотілось би звернути увагу на те, хто ж допомагає визначити виробникам, шо найкраще буде пасувати до їх сиру. Так ось! Тут вирішує все вдала колаборація, або співпраця виробника та чізмонгера, або сирного експерта. Ця людина має розвинуті смакові здібності та смакову пам'ять. Завдяки цьому може зайти найкраще поєднання сиру та вина, відкрити перелік страв з яким буде смакувати цей сир, та як найкраще його презентувати. А те, що вони майстри презентацій сиру, я вже спостерігаю не один рік відвідування змагань.
Переможець конкурсу сирних столів.

Конкурс сирних столів

Кожен раз, коли приїжджаю саме на цю виставку, чекаю на «Конкурс Ліри д'Ор» для чізмонгерів. Зазвичай, це приблизно 15-16 кандидатів, які, згідно отриманому заздалегідь завданню, готують феєричне шоу сирних столів. Два роки тому тема була «Весілля». Цього року була дуже важлива тема для всіх виробників та чізмонгерів – Життя сирів з сирого молока. Ця тема була спрямована на підтримку таких виробників, а також на збереження французьких традицій. Кожна експозиція столів учасників говорила це сама за себе.

«Світ потрібно зберегти таким, яким він нам дістався. Традиції наше все».

Три години журі пильно спостерігає за процесом та оцінює працю кандидатів. Вони оцінюють конкурсантів за такими критеріями:
  • Дотримання теми.
  • Контроль, деталі, управління витратами.
  • Естетика презентації.
  • Дотримання правил гігієни.
Учасниця конкурсу сирних столів.
Скажу чесно, за цим завжди дуже цікаво спостерігати. Уявіть, кожного кандидата підтримує його команда шанувальників, яка складається з колег та родичів, які протягом останніх двох-трьох місяців розробляли ідею створення та презентації для Salоn du Formage.

Мистецтво подачі сиру у HoReCa

В останній день проходить невелике змагання серед працівників ресторанів, сирних сомельє, у способах подачі та презентації для гостей сирів. Саме тут вони розповідають:
  • як і чому вибрали саме ці сири;
  • як їх пропонують;
  • чим вони особливі;
  • який смак вони мають;
  • з чим радять їсти.
Але це майже закрите змагання організоване Асоціацією Чізмонгерів Франціі.

Coups de Coeur

Салон де Фромаже вже третій рік включає змагання Coups de Coeur. Цей конкурс стартував у 2016 році та нагороджував найкращі товари на виставці за низкою критеріїв. Зокрема оригінальність, зовнішній вигляд, смак та текстуру. Цього року близько 80 учасників з 9 країн подали на розгляд 170 різних сирів, а колегія суддів обрала ТОП-10 з них після суворої оцінки.

ТОП-10:
  1. Wilde Bergfee ( Швейцарія).
  2. Cremositos del Zujav (Іспанія).
  3. La rouelle cendree (Франція).
  4. BiRba Blu (Iталія).
  5. Renard Gillard (Франція).
  6. Freiburger Vacherin AOP (Швейцарія).
  7. Parmigiano Reggiano DOP (Італія).
  8. Кусо Сільва Кордео, Quesos de Acehuche (Іспанія).
  9. Margot coure de Birra (Iталія).
  10. Raclette 4-міс. Витримки.
Сюди увійшли 2 іспанські сири. Cremosito del Zújar, що представляє собою сирний сорт, виготовлений із овечого молока, з використанням овочевого фермента та солі за традиційними методами. Також Кесо Сільва Кордеро – м'який білий сир, виготовлений із сирого козячого молока та дозрілий за допомогою відбору форм.

Ще декілька іспанських компаній презентували свої нові цікаві сири та маркетингові здібності у навичках просування брендів.

Маркетинг&запам'ятовування назв

На моє запитання, що значать цифри на етикетках сирів, дуже активний та усміхнений менеджер з продажу Енріке відповів: «Нічого не значить, але всі запитують! Для людей цифри у назві – це щось магічне та незвичайне. Їх легко запам'ятати, і потім, коли клієнти повертаються, щоб купити сир – називають лише номер. І все. Сир вже у них в руках». І протягує мені шматочок на пробу. Надшвидкий молодий іспанець, думаю, запам'ятався не лише мені. Він просто бог продажів, тому що менш ніж за три хвилини я спробувала аж три види сиру. І все це під цікаві розповіді та обґрунтування, чому саме я повинна їх спробувати.

Вони дуже пишаються, що саме їх сир увійшов до списку журналу Нью-Йорк «50 найкращих сирів у світі 2015» у Сполучених Штатах. Це єдиний іспанський сир, який увійшов до цього списку.

Новинки

Виробники запропонували кілька нових сирів, рецепти яких розробили цього річ, або ж за останні 3 роки. Це, наприклад, два нові сири від іспанської компанії Vega Mancha. Перший – овечий сир з додаванням соусу Diabolo, а другий – 12 місячний, овечий, витриманий у гусячому жирі з додаванням розмарину. Останній сир неймовірно ніжний, теплий як літо вразив мене більше.

Натхнення з історією

Розмовляти з людьми, які вже декілька поколінь працюють над сиром та прагнуть створити щось нове – суцільне задоволення. Таким прикладом для мене стало знайомство з італійським афінером Алесандро Карпенедо, який презентував сири від своєї італійської родини цілому світу. Його винаходи – сири афіновані у просекко, джині, та один з найдорожчих для нього – неймовірний BLU-61. Цей сир створив його батько для своєї дружини, на честь 50-ти річчя їх одруження. Дуже романтичний блакитний сир, витриманий у журавлині. Як можна не вклонитися такому коханню!

Таких цікавих історій достатньо, щоб написати цілу книгу про кохання та сир☺

Наприклад, усім відомо, що французи дуже патріотична нація. Вони закохані у свою землю, тому дуже багато сирів мають назви місцевості, звідки вони походять. Один достатньо молодий козячий сир привернув мою увагу. Він походить з регіону Sologne з центру Франціі та має блискучу назву La Fleur de Sologne – Квітка Солони. Так виробник хотів розповісти про свій рідних регіон, що відомий багатими зеленими, родючими ландшафтами з великою кількістю квітів.
Ще багато інших цікавих сирів можливо спробувати саме тут. Якщо ви запитаєте, для чого ще потрібно побувати на цій події, я відповім, що:

  • Це єдиний спеціалізований ярмарок у світі міжнародного впливу.
  • Це можливість зустрітися зі своїми постачальниками та мати можливість познайомитися з новими.
  • Це місце для пошуку нових тенденцій; приємне середовище для цього і хороший спосіб збагатити свої знання.

АВТОР
ОКСАНА ЧЕРНОВА
Тренерка ProCheese Academy, сирна експертка, мандрівниця та ідейна натхненниця спільноти ProCheese.
Схожі статті
Хочете бути в курсі нових подій?
Підпишіться на нас у соцмережах!