Милуватися, як сир Тет де Муан нарізають «гвоздичками» можна вічно. Хто б міг подумати, що сир може бути настільки прекрасним?

МІСЦЕ НАРОДЖЕННЯ

Почати свою розповідь про Тет де Муан хотілося б з історії. Тож почнімо із місцевості.

Юра — це гірський хребет, котрий тягнеться вздовж північної частини швейцарсько-французького кордону. Він не вважається частиною Альп, оскільки гори Юра дещо нижчі. Окрім чистого повітря і природної краси, місцеві фермери часто стикаються з нестачею води, оскільки Юра складається із дуже пористого вапняку, котрий поглинає воду. Особливості даної місцевості дали можливість виготовляти там такі сири, як Грюйєр, Тет де Муан, Вашерен Мон д’Ор, смак яких відомий усьому світові.

ІСТОРІЯ ТЕТ ДЕ МУАН

Ну а тепер вже ближче до діла, поговоримо про чудового «хлопця» — сир Тет де Муан. Раніше він був доступним тільки членам королівської сім’ї та єпископам, що й закладено в його назві. Тет де Муан буквально перекладається як «голова монаха». Його історія починається ще з 12 століття і триває до сих пір. Як і раніше, Тет де Муан виготовляють із цільного сирого коров’ячого молока в неперевершених швейцарських горах Юра. Першими цей сир виготовили саме монахи монастиря Bellelay (Белелей). Проте використовували вони сир не для власного споживання, а як засіб виплати податків місцевій владі. Окрім цього, виробництво сиру Тет де Муан було основним прибутком абатства Белелей, на який утримувались монахи.

ПОХОДЖЕННЯ НАЗВИ

Спочатку сир назвали «Сир Белеле» (вперше був названий у 1570 році), але в часи Французької революції він отримав вже знайому нам назву Тет де Муан. Нове ім’я датується приблизно 1793-1799 роками і має 2 різні версії походження:

  • перша версія являється відгуком часів Французької революції, в часи якої подавали сир, попередньо збриваючи ножем сир прямо з голови. В результаті отримували крупну стружку, відкриваючи «лисину», схожу на зачіску монахів;
  • друга версія пов’язана з тим, що за традицією кантона Юра, сири в абатстві рахувались на голову монаха.
  • перша версія являється відгуком часів Французької революції, в часи якої подавали сир, попередньо збриваючи ножем сир прямо з голови. В результаті отримували крупну стружку, відкриваючи «лисину», схожу на зачіску монахів;
  • друга версія пов’язана з тим, що за традицією кантона Юра, сири в абатстві рахувались на голову монаха.

ЦІКАВО: незалежно від походження імені, цей дивовижний сир в альпійському стилі зберігся з тих давніх пір і йому присвоїли статус AOP. В наш час в горах Юра налічується близько 10 сироварень, які виготовляють Тет де Муан, що робить його справжнім делікатесом!.

ОСОБЛИВИЙ ІНСТРУМЕНТ — ЖИРОЛЬ

А тепер давайте розберемося що ж таке Жироль і до чого тут вона.

Жироль була вигадана Ніколя Кревуазьє ще у 1982 році і використовувалась для зняття з Тет де Муану тонких шарів сирного тіста, формуючи його у неперевершені гвоздики, котрі також нагадують гриби лисички (які по-французьки вимовляються як Жироль).

Проста у використанні Жироль створює красиву і смачну презентацію класичного швейцарського альпійського сиру. Коли Тет де Муан «бриють», поверхня сиру, яка контактує з повітрям, збільшується. Це допомагає розвитись повному ароматному смаку сиру, котрий буквально тане у роті. Ноти сухофруктів і підсмажених горіхів стають більш інтенсивними і добре доповнюються міцними напоями, а також сухими винами.

Так Тет де Муан став головним елементом вечірок і різноманітних заходів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *