Раніше професія сомельє асоціювалася лише з винною тематикою. Однак кілька років тому в Америці так стали називати експерта з підбору сирів, який чудово орієнтується у різноманітті їх видів, знає особливості виробництва та тонкощі вживання кожного виду. Англійською ця назва звучить як cheesehead (чизхед), французькою — maître fromager (метр фромажер). 

Сирний сомельє — дегустатор, естет і гурман. Це креативний експериментатор, який підбирає цікаві смакові поєднання для різних видів сиру, працюючи не лише з технічними, а й з гастрономічними аспектами. 

В Україні сирний сомельє — це ще й просвітитель. В Європі мода на вишукані поєднання сирів із винами та іншими напоями незмінна протягом багатьох століть, а до нашої країни вона прийшла лише кілька років тому. Однак саме сирні сомельє відкривають для українців глибину світової сирної культури.


У світі є лише кілька навчальних центрів, де готують професійних сирних сомельє, — у Голландії, Франції, США та Іспанії. В Україні отримати знання та навички професійного сирного сомельє можна в Академії ProCheese.

10–11 грудня відбудеться базовий модуль «Сирний сомельє» — це курс підвищення кваліфікації для:

  • офіціантів, які хочуть отримати нову та перспективну професію, 
  • сироварів, що прагнуть ще більше зануритися у світ різноманітних сирів;
  • шефів і винних сомельє, які прагнуть відкрити новий спектр знань про сир і привнести нові знання та навички у свою щоденну практику;
  • а також тих, хто хоче освоїти нову престижну професію.

Навчальна програма:

  • від молока до сиру: як сировина впливає на смак кінцевого продукту;
  • класифікація сирів, колеса смаку;
  • дегустування та органолептичний аналіз усіх категорій сирів;
  • правильний підбір інструментів для роботи з сиром;
  • принципи поєднання різних категорій сирів з алкоголем та іншими продуктами;
  • презентація продукту та сторітеллінг;
  • створення сирних плато: правила та практика, тематичні та сезонні варіанти.

Навчання проводить сирна експертка ProCheese — Оксана Чернова:

  • дипломована сирна експертка з більш ніж 10-річним досвідом роботи з сиром та професійною кулінарією;
  • членкиня міжнародного журі на World Cheese Awards із 2019 року та Gold Jury у 2021 у році;
  • одна із засновниць фестивалю ProCheese Awards;
  • гастромандрівниця та дослідниця сирної культури;
  • авторка та натхненниця ProCheese Community.

Завдяки проходженню базового модуля «Сирний сомельє» учасники отримають:

  • чудове тренування смакових рецепторів;
  • базові скрипти для пейрингу сирів з іншими продуктами та алкоголем;
  • навички визначення якості сиру та підбору виду для гостей;
  • вміння дивувати гостей небанальними акомпанементами до сирів;
  • можливість зробити сирні плато конкурентною перевагою вашого ресторану або вас як фахівця — створювати тематичні та сезонні варіанти сирних тарілок.

Отримані знання та навички буде підтверджувати сертифікат про проходження базового модуля «Сирний сомельє» від ProCheese Академії, яка має офіційну акредитацію від Mons Formation — французького центру професійного розвитку з афінажу та продажу молочних продуктів.

Бажаєте, щоб ваш заклад громадського харчування запрацював на повну силу?

Напишіть на e-mail: academy@procheese.com.ua або зверніться до менеджера Дар’ї Смірних у Viber, Telegram за телефоном: +38 (093) 514-11-07.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *