Опис
Іберіко — твердий сир родом з Іспанії, який виготовляють із суміші пастеризованого або непастеризованого коров’ячого, козячого й овечого молока.
Як виготовляється сир Іберіко?
Традиційний сир Iberico виробляють у центральних регіонах Іспанії, використовуючи суміш добірного молока місцевих фермерів. Представлений сирний делікатес у кінцевому підсумку в залежності від конкретного часу року повинен містити не більше 50% коров’ячого, і не менше 25% козячого й овечого молока.
Під час виробництва Iberico використовують спеціальний сичужний фермент і молочнокислу закваску. Далі сир витримують 6-12 місяців при температурі від +6 до + 8⁰С, а потім реалізують як ваговий продукт.
Особливості смаку й запаху
Сир Іберіко має натуральну маслянисту скоринку, яка поступово переходить безпосередньо в сирне тісто. Аромат відрізняється приємними й свіжими горіховими нотками, легкою олійністю.
Текстура сирного тіста характеризується щільною, помірно-вологою консистенцією світлого кольору, який нагадує топлене масло.
Що стосується смакових якостей, то цей сирний делікатес має ніжний маслянисто-горіховий або фруктово-пікантний посмак з ледь вловними нотками грейпфрута. Фінальний смак сиру Іберіко залежить від тривалості витримки й від процентного співвідношення молочної суміші, використаної безпосередньо в процесі виробництва.
Коров’яче молоко надає цьому делікатесу приємної кислинки, козяче молоко відповідає за пікантний смак і світлий (майже білий) відтінок сирного тіста, а овече молоко забезпечує ніжну маслянисту текстуру й глибокий горіховий аромат.
З якими продуктами поєднується Iberico?
Іберіко — один з найпопулярніших іспанських твердих сирів, який використовують не тільки як головний компонент у багатьох вишуканих стравах, а і як самостійний продукт для сирної тарілки!
Твердий сир Iberico досить жирний (50%), тому відмінно поєднується з міцними червоними винами (Rioja або Priorato), ігристими напоями (Pinot Noir), світлим або бурштиновим елем.
У повсякденній кулінарії цей сирний делікатес, який добре плавиться, можна використовувати як основний інгредієнт для приготування гарячих запіканок, пирогів, бутербродів, сирних супів.
Підійде для запікання на грилі як самостійний продукт. Ніжний маслянистий горіховий аромат і легкий фруктовий посмак тертого сиру Іберіко відмінно доповнять ранкову яєчню, омлет або салат!
Відгуки
Відгуків немає, поки що.