Теплі весняні дні для багатьох асоціюються з початком гриль сезону, довгими прогулянками лісом або парком, ну і, звичайно ж, з відкриттям «пивного» сезону. Тому пропонуємо разом с Оксаною Черновою відкрити для себе прекрасне поєднання — пиво і сир.
Мода на сирно-пивні вечірки у світі залишається популярною останні три роки. І, звичайно, безпрограшним варіантом є пиво і підсмажені шматочки сиру на грилі. Але якщо ви збираєтесь дивитись футбольний матч, або відпочивати в парку, або вам просто дуже захотілося підсолодити свої рецептори пивною піною — не забудьте про сир!
Обирати серед такого розмаїття сортів пива та сиру завжди важко. Але пропоную розглянути найбільш актуально-незабутні поєднання, що, як свідчить одна з американських крафтових броварень, «залишаться у вашій пам’яті незабутнім враженням, як близьке знайомство з пожежником або стриптизером».
№1 КОЗЯЧИЙ СИР І ПОРТЕР
Козячий сир — інтенсивний, насичений і вершковий. Прекрасною парою для нього стане Портер. Завдяки використанню в ньому бурого солоду, пиво буде грати натуральними тваринними нотами в трав’янисто-земляному поєднанні і малювати для вас картинку природного ландшафту Британії або гірських хребтів французьких Піреней. Козячі сири добре поєднуються не тільки з Портером, але і з великою кількістю інших видів пива. Серед них: Saison, Geuze, або із сортами пива з Brettanomyces бродінням — Orval або подібне йому.
Однією з найкращих особливостей козячого сиру є те, що він — козячий 🙂 Козяче молоко містить менше лактози, ніж коров’яче. Це означає, що воно легше перетравлюється, ніж сир з коров’ячого молока. Людям з непереносимістю лактози тим паче це сподобається. Козячий сир дозріває дуже швидко. Вже через місяць він на смак як витриманий трьох місячний сир з коров’ячого молока. В результаті отримуємо більш інтенсивний смак. І, нарешті, козячий сир містить мідь, яка разом з залізом допомагає імунній системі. В поєднанні з хмільним пивом це стане джерелом для гормонального балансу людини.
№2 САЙСОН (SAISON) І ГРЮЙЄР (GRUERE)
Витримані сири в альпійському стилі, такі як Грюйєр, володіють величезним асортиментом смаків: тваринний присмак, смажений фундук і весняні квіти. Як і більшість витриманих сирів, вони мають повний насичений смак. Дикі дріжджові нотки пива Сайсон чудово відображають фруктово-тваринний характер альпійського Грюйєра.
ЦIКАВО: Від себе особисто раджу також спробувати Грюйєр в поєднанні з пивом Erdinger.

№3 НЕПЕРЕДБАЧУВАНЕ ПОЄДНАННЯ: ЕЛЬ (ALE) І КАМАМБЕР (CAMAMBERT)
Якщо вам раптом захотілося Камамберу, та ще із сирого молока, який заповнить сірчасто-тваринним ароматом всю вашу кухню, то подумайте про різновиди пива Ель. Кислий ель має досить ферментних властивостей, щоб доповнити землянисто-тваринний смак сиру. Це досить інтенсивне поєднання смаків, тому раджу додати в цю суміш невелику кількість місцевого меду, щоб отримати золоту солодкість бездоганного поєднання.

№4 Лагер (Lager) і Лангр (Langres)
Той випадок, коли не потрібно фантазувати. Холодне, недороге пиво і класичний Лангр з митою скоринкою — поєднання, що створене на небесах. Це гостре, освіжаюче і ситне поєднання. Що ще потрібно для задоволення?
№5 Бельгійский Ель (Ale) і Епуас (Èpoisse)
Цей гостро-пряний і м’який французький сир потребує чогось настільки ж міцного. Сміливі солодкі аромати бельгійського Елю пом’якшують аромат і доповнюють багату текстуру сиру Епуас. Разом вони утворюють смачний карамельний смак, який буде нагадувати вам крем-брюле.

№6 Дюнкер (Kasteel Dunker) і Грана Падано (Grano Padano)
Напевно, найбільшу кількість сортів пива можна підібрати до твердих сирів, а особливо до Грано Падано. Його фруктово-цитрусові і солонуваті нотки чудово гратимуть з гіркувато-хмільними нотками Дюнкера. Хоча, якщо у вас будуть такі сорти, як Amber Lager, IPA, Biere de Garde, Brown Ale, Imperial Stout чи Pale Ale, ви також не пошкодуєте.
Та інші поєднання
Звичайно це не все, чим ви можете себе потішити. І, можливо, якщо ви заядлий пивний поціновувач, то вподобаєте ще й такі сирно-пивні пари:
- Gruyere, Raclette, Tyrol Adler — Hoegaarden, Spaten, Paulaner, Ayinger, Hofbräu, Erdinger.
- Gauda, KaseRebellen — доповнять майже всі сорти солодових, наприклад, австрійських, таких як Kaiser, Zipfer або Kapsreiter, а також фруктові сорти: Snozzberry, Belgian Mort Subite та інші.
- Сири з митою скоринкою (Таледжіо, Епуас, Лангр та інші) — заграють по-новому з темними сортами пива: Spaten – Dunkel, Budweiser Budvar (Czechvar), Dark Lager, Krombacher Dark lager з шоколадно-дубовими, карамельними або медовими нотками, а також з хмільними бурштиновими сортами Елю.