Що таке Рікота?

Рікота — це сир, котрий отримують шляхом термічної кислотної коагуляції білків у солодкій сироватці. Це — білий, зернистий, м’який, вологий і солодкуватий продукт, консистенція якого варіюється залежно від кількості доданих вершків.

Перше згадування про Рікоту зафіксовано в часи грецького🇬🇷 письменника Афінея, котрий писав про м’який сицилійський сир у 170–230 рр. до н.е. Однак, є ще одна думка, що Рікота була привезена на Сицилію між 965 та 1070 роками. Давні греки називали сир «Oxygala» і приписували йому персидське походження, що ймовірно і є правдою.

Сама по собі, назва «рікота» походить від латинського «recocta», що в перекладі означає повторно приготований або приготований двічі.

Відомі Рікота ді Буфало й Рікота Романо являються італійськими🇮🇹 сирами захищеними за місцем походження й мають спеціальний європейський знак PDO. Її виготовляють відповідно із буйволиного й овечого молока, й обидві наділені ніжним солодкуватим смаком.

У більшості випадків, Рікота подається у свіжому вигляді, але є варіації, наприклад:

  • Рікота пресованна — суха та в міру солона;
  • Рікота аффумікато — копчена.

Взагалі, сир Рікота — це фаворит в італійській кухні. Із нього роблять равіолі, лазанью, каннелоні й солодкі страви, а також додають у салати.
А для нас чудовим варіантом можуть стати рікотники. Так, це звичні нам сирники, тільки замість домашнього сиру використовуємо Рікоту.


Отож, потрібні такі інгредієнти:

  • сир Рікота — 200 г;
  • кукурудзяне борошно — 100–150 г;
  • яйце — 2 шт;
  • цукор — 100 г;
  • для прикрашання — вершки кондитерські, виноград без кісточок, шматочки консервованого ананасу.

Процес приготування аналогічний сирникам.
Експерементуйте 💛

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *