Почався Великий піст, а це значить, що багато українців сьогодні прийняли особливу аскезу у харчуванні. Це цікава практика для організму, навіть якщо людина не має релігійних мотивів.
Ще з давніх-давен тимчасова відмова від м’ясних та молочних продуктів вважалась не лише важливим релігійним ритуалом, а й лікувальним періодом для душі та тіла.
Обмеження в їжі переналаштовують роботу шлунково-кишкового тракту, знижують рівень холестерину, нормалізують обмін речовин, відновлюють еластичність судинних стінок артерій та покращують роботу серцевого м’язу.
Одним словом, піст – чудовий перехідний етап від зимових поїдань смачненького до літнього легкого овочево-ягідного меню.

ДЕ Ж БРАТИ БІЛОК?
«Та що там складного – витримати піст! Наші ж предки жили якось», – скоріш за все подумали ви, перш ніж відмовитись від продуктів тваринного походження на 48 днів. Але згодом, напевно, зрозуміли, що не так це й просто. Як не зірватись під час посту і не зашкодити здоров’ю? Декілька порад для вас.
А ЯК ВИЖИТИ БЕЗ БІЛКА?
А що ж буде з нашим волоссям, нігтями, м’язами та кістками, якщо ми відмовимось від основного джерела білка – м’яса та молока? Це точно один з найпопулярніших страхів тих, хто збирається постувати. М’ясо та молочні продукти – дійсно багаті на білок. Але не такі вони й єдині та неповторні! Насичувати необхідними компонентами ваш організм зможе тофу.
«Сир?! Як сир? Це ж – табу!» – скажете ви. І будете абсолютно праві.
Сорти сирів, виготовлених з молока, дійсно заборонені в період посту. Проте тофу – особливий продукт, який виробники деколи позиціонують як сир. Тофу виготовляють із сої, він багатий на білок, залізо, кальцій, і абсолютно не містить холестерину.
А ТОФУ – ЛИШЕ ДЛЯ ГУРМАНІВ?
Якщо ви хвилюєтесь, що вам не сподобається незвичний соєвий смак тофу – знову-таки розбиваємо ваші сумніви.
Одна з його переваг – абсолютно нейтральний смак, що дозволяє використовувати його у різних стравах. Запікайте, смажте, готуйте на грилі або навіть додавайте до десертів – тофу може стати основним компонентом вашої страви. Міксуйте його з кашами, фруктами, бобовими та зеленню. Час ламати стереотип про те, що пісне меню – суворе та одноманітне.
Пропонуємо разом з ТМ Joya спробувати декілька цікавих та водночас простих варіацій страв з тофу.
САЛАТ З ТОФУ У БАНОЧЦІ
Дуже цікавий варіант подачі та безперечна користь інгредієнтів – спробуйте приготувати!

на одну банку
- сочевиця відварна ………………………………………………………… 130 г
- помідори чері ………………………………………………………………… за смаком
- цибуля червона ……………………………………………………………… ¼ шт
- авокадо …………………………………………………………………………… ½ шт
- тофу Joya Organic Natural ………………………………………………… 100 г
- листя салату або свіжий шпинат ……………………….…………… за смаком
- бальзамічний оцет ………………………………….……………………… 1 ст.л.
- насіння гарбуза ………………………………………….…………………… трохи
- насіння гарбуза …………………………………….………………………… трохи
- оливкова олія ……………………………………………….………………… 1 ст. л.
- сіль, перець, орегано …………………………………….………………… за смаком
БАГЕТ З ОВОЧАМИ І ТОФУ
Швидка у приготуванні страва, яку зручно взяти з собою.

- органический копченый тофу Joya …………………………………………… 1 упаковка
- вино ………………………………………………………………………………….………… 6 ст. л.
- соєвий соус ………………………………………………………………..………… 4 ст. л.
- винний оцет ………………………………………………………………………… 2 ст. л.
- оливкова олія …………………………………………………………………………… 3 ст. л.
- зубчики часнику, дрібно нарізані ………….………………………………… 3 шт.
- чебрец ……………………………………………………………………………………..… 1 ч.л.
- лавровий лист ……………………………………………………..…………………… 2 шт.
- перець ……………………………………………………………………………..………… 5 шт.
- багет ……………………………………………………………………………………..…… 1 шт.
- гірчиця …………………………………………………………………………..………… 4 ч. л.
- салат ………………………………………………………………………………………… 8 листків
- помідори, тонко нарізані ………………………………………………..……… 2 шт.
- огірок, тонко нарізаний …………………………………….…………………… 1 шт.
- маленька червона цибулина, нарізана тонкими кільцями ….… 1 шт
НАМАЗКИ З ТОФУ
Чудовий варіант для перекусу, який можна приготувати на цілий тиждень.

- органічний тофу Joya Natural …………………………………………………… 200 г
- оливкова олія …………………………………………………………………………… 2 ст. л.
- мигдаль ………………………………………………………………………..…………… 2 ст. л.
- нарізана цибуля …………………………………………………….………………… 3 ст. л.
- петрушка нарізана ……………………………………………………..…………… 1 пучок
- базилік нарізаний …………………………………………………………………… 1/2 пучка
- подрібнена органічна цедра лимона ……….……………………………… 1/4 ч.л.
- лимонний сік ……………………………………………………..…………………… 1 ст. л.
- мускатний горіх ……………………………………………………………….……… 1 щіпка
- сіль …………………………………………………………………………………….……… 1 щіпка
- перець ……………………………………………………………………………………… 1 щіпка
-
Візьміть упаковку тофу Joya і наріжте дрібними кубиками.
-
Нагрійте 1 чайну ложку масла на сковороді з антипригарним покриттям, насипте пластівці мигдалю і трохи обсмажте їх в олії.
-
Робимо ніжну пасту за допомогою блендера або міксера: змішайте тофу зі смаженими пластівцями мигдалю, цибулею, оливковою олією, петрушкою, базиліком, цедрою лимона, лимонним соком, мускатним горіхом, сіллю і перцем. Збивайте все доти, доки не отримаєте ніжної консистенції.
ПОРАДА: тофу і трав’яна паста ідеально підходять для свіжого хліба і можуть бути красиво прикрашені базиліком і помідорами чері.
Якщо в повсякденному житті ви не прихильник веганства, та в вас нормальні відносини з лактозою – не обмежуйте вживання молочних продуктів поза постом. Деякі незамінні речовини, які містяться в молочних продуктах, є основою будівництва молодого організму. Один з важливих аргументів: кальцій і фосфор з молока засвоюється найкраще.
В рецепті використовували:
-
Сир Тофу соєвий, ТМ Джоя, Органік, 250г95.88 грн – 106.56 грн
-
Сир Тофу соєвий копчений, ТМ Джоя, Органік, 200г109.14 грн – 121.26 грн