Почався Великий піст, а це значить, що багато українців сьогодні прийняли особливу аскезу у харчуванні. Це цікава практика для організму, навіть якщо людина не має релігійних мотивів.

Ще з давніх-давен тимчасова відмова від м’ясних та молочних продуктів вважалась не лише важливим релігійним ритуалом, а й лікувальним періодом для душі та тіла.

Обмеження в їжі переналаштовують роботу шлунково-кишкового тракту, знижують рівень холестерину, нормалізують обмін речовин, відновлюють еластичність судинних стінок артерій та покращують роботу серцевого м’язу.
Одним словом, піст – чудовий перехідний етап від зимових поїдань смачненького до літнього легкого овочево-ягідного меню.

ДЕ Ж БРАТИ БІЛОК?

«Та що там складного – витримати піст! Наші ж предки жили якось», – скоріш за все подумали ви, перш ніж відмовитись від продуктів тваринного походження на 48 днів. Але згодом, напевно, зрозуміли, що не так це й просто. Як не зірватись під час посту і не зашкодити здоров’ю? Декілька порад для вас.

А ЯК ВИЖИТИ БЕЗ БІЛКА?

А що ж буде з нашим волоссям, нігтями, м’язами та кістками, якщо ми відмовимось від основного джерела білка – м’яса та молока? Це точно один з найпопулярніших страхів тих, хто збирається постувати. М’ясо та молочні продукти – дійсно багаті на білок. Але не такі вони й єдині та неповторні! Насичувати необхідними компонентами ваш організм зможе тофу.

«Сир?! Як сир? Це ж – табу!» – скажете ви. І будете абсолютно праві.

Сорти сирів, виготовлених з молока, дійсно заборонені в період посту. Проте тофу – особливий продукт, який виробники деколи позиціонують як сир. Тофу виготовляють із сої, він багатий на білок, залізо, кальцій, і абсолютно не містить холестерину.

А ТОФУ – ЛИШЕ ДЛЯ ГУРМАНІВ?

Якщо ви хвилюєтесь, що вам не сподобається незвичний соєвий смак тофу – знову-таки розбиваємо ваші сумніви.

Одна з його переваг – абсолютно нейтральний смак, що дозволяє використовувати його у різних стравах. Запікайте, смажте, готуйте на грилі або навіть додавайте до десертів – тофу може стати основним компонентом вашої страви. Міксуйте його з кашами, фруктами, бобовими та зеленню. Час ламати стереотип про те, що пісне меню – суворе та одноманітне.

Пропонуємо разом з ТМ Joya спробувати декілька цікавих та водночас простих варіацій страв з тофу.


САЛАТ З ТОФУ У БАНОЧЦІ

Дуже цікавий варіант подачі та безперечна користь інгредієнтів – спробуйте приготувати!

на одну банку

  • сочевиця відварна ………………………………………………………… 130 г
  • помідори чері ………………………………………………………………… за смаком
  • цибуля червона ……………………………………………………………… ¼ шт
  • авокадо …………………………………………………………………………… ½ шт
  • тофу Joya Organic Natural ………………………………………………… 100 г
  • листя салату або свіжий шпинат ……………………….…………… за смаком
  • бальзамічний оцет ………………………………….……………………… 1 ст.л.
  • насіння гарбуза ………………………………………….…………………… трохи
  • насіння гарбуза …………………………………….………………………… трохи
  • оливкова олія ……………………………………………….………………… 1 ст. л.
  • сіль, перець, орегано …………………………………….………………… за смаком

  1. Треба нарізати органічний натуральний тофу маленькими кубиками і промокнути. Обсмажити на сковороді з невеликою кількістю олії до золотистого кольору. Злегка посолити, поперчити і дати охолонути.

  2. Овочі вимити, почистити і нарізати шматочками.

  3. Покладіть у велику банку сочевицю, потім помідори, цибулю, салат, тофу і авокадо. Присипте орегано і гарбузовим насінням.

  4. Заправка готується окремо і додається в салат перед їжею, так він буде залишатися свіжим і соковитим протягом тривалого часу. Просто змішайте оцет, олію, сіль і перець і збережіть в невеликому контейнері або пляшці.


БАГЕТ З ОВОЧАМИ І ТОФУ

Швидка у приготуванні страва, яку зручно взяти з собою.

  • органический копченый тофу Joya …………………………………………… 1 упаковка
  • вино ………………………………………………………………………………….………… 6 ст. л.
  • соєвий соус ………………………………………………………………..………… 4 ст. л.
  • винний оцет ………………………………………………………………………… 2 ст. л.
  • оливкова олія …………………………………………………………………………… 3 ст. л.
  • зубчики часнику, дрібно нарізані ………….………………………………… 3 шт.
  • чебрец ……………………………………………………………………………………..… 1 ч.л.
  • лавровий лист ……………………………………………………..…………………… 2 шт.
  • перець ……………………………………………………………………………..………… 5 шт.
  • багет ……………………………………………………………………………………..…… 1 шт.
  • гірчиця …………………………………………………………………………..………… 4 ч. л.
  • салат ………………………………………………………………………………………… 8 листків
  • помідори, тонко нарізані ………………………………………………..……… 2 шт.
  • огірок, тонко нарізаний …………………………………….…………………… 1 шт.
  • маленька червона цибулина, нарізана тонкими кільцями ….… 1 шт

  1. Змішайте вино, соєвий соус, винний оцет, 2 столові ложки оливкової олії, 200 мл. води, часник, чебрець, лавровий лист і перець, варіть усе 3 хвилини. Залийте копчений тофу маринадом, дайте йому охолонути. Залиште маринуватися не менше 1 години.

  2. Просушіть тофу. Нагрійте 1 столову ложку оливкової олії на сковороді з антипригарним покриттям, покладіть шматочки тофу в сковороду, обсмажуйте з обох сторін протягом прибл. 2 хвилини.

  3. Розріжте багет на дві частини, і ці частини ще навпіл уздовж. Викладіть трохи гірчиці на хліб, покладіть салат, помідори, огірки, тофу і цибулю. Готово!


НАМАЗКИ З ТОФУ

Чудовий варіант для перекусу, який можна приготувати на цілий тиждень.

  • органічний тофу Joya Natural …………………………………………………… 200 г
  • оливкова олія …………………………………………………………………………… 2 ст. л.
  • мигдаль ………………………………………………………………………..…………… 2 ст. л.
  • нарізана цибуля …………………………………………………….………………… 3 ст. л.
  • петрушка нарізана ……………………………………………………..…………… 1 пучок
  • базилік нарізаний …………………………………………………………………… 1/2 пучка
  • подрібнена органічна цедра лимона ……….……………………………… 1/4 ч.л.
  • лимонний сік ……………………………………………………..…………………… 1 ст. л.
  • мускатний горіх ……………………………………………………………….……… 1 щіпка
  • сіль …………………………………………………………………………………….……… 1 щіпка
  • перець ……………………………………………………………………………………… 1 щіпка

  1. Візьміть упаковку тофу Joya і наріжте дрібними кубиками.

  2. Нагрійте 1 чайну ложку масла на сковороді з антипригарним покриттям, насипте пластівці мигдалю і трохи обсмажте їх в олії.

  3. Робимо ніжну пасту за допомогою блендера або міксера: змішайте тофу зі смаженими пластівцями мигдалю, цибулею, оливковою олією, петрушкою, базиліком, цедрою лимона, лимонним соком, мускатним горіхом, сіллю і перцем. Збивайте все доти, доки не отримаєте ніжної консистенції.

ПОРАДА: тофу і трав’яна паста ідеально підходять для свіжого хліба і можуть бути красиво прикрашені базиліком і помідорами чері.

Якщо в повсякденному житті ви не прихильник веганства, та в вас нормальні відносини з лактозою – не обмежуйте вживання молочних продуктів поза постом. Деякі незамінні речовини, які містяться в молочних продуктах, є основою будівництва молодого організму. Один з важливих аргументів: кальцій і фосфор з молока засвоюється найкраще.

В рецепті використовували:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *