Рецепти

Тофу – джерело білку у піст

Почався Великий піст, а це значить, що багато українців сьогодні прийняли особливу аскезу у харчуванні. Це цікава практика для організму, навіть якщо людина не має релігійних мотивів.
Ще з давніх-давен тимчасова відмова від м'ясних та молочних продуктів вважалась не лише важливим релігійним ритуалом, а й лікувальним періодом для душі та тіла.

Обмеження в їжі переналаштовують роботу шлунково-кишкового тракту, знижують рівень холестерину, нормалізують обмін речовин, відновлюють еластичність судинних стінок артерій та покращують роботу серцевого м'язу.
Одним словом, піст – чудовий перехідний етап від зимових поїдань смачненького до літнього легкого овочево-ягідного меню.
Салат підійде для обіду, вечері та навіть сніданку!
Де ж брати білок?
«Та що там складного – витримати піст! Наші ж предки жили якось», – скоріш за все подумали ви, перш ніж відмовитись від продуктів тваринного походження на 48 днів. Але згодом, напевно, зрозуміли, що не так це й просто. Як не зірватись під час посту і не зашкодити здоров'ю? Декілька порад для вас.
А як вижити без білка?
А що ж буде з нашим волоссям, нігтями, м'язами та кістками, якщо ми відмовимось від основного джерела білка – м'яса та молока? Це точно один з найпопулярніших страхів тих, хто збирається постувати. М'ясо та молочні продукти – дійсно багаті на білок. Але не такі вони й єдині та неповторні! Насичувати необхідними компонентами ваш організм зможе тофу.

«Сир?! Як сир? Це ж – табу!» – скажете ви. І будете абсолютно праві.

Сорти сирів, виготовлених з молока, дійсно заборонені в період посту. Проте тофу – особливий продукт, який виробники деколи позиціонують як сир. Тофу виготовляють із сої, він багатий на білок, залізо, кальцій, і абсолютно не містить холестерину.
А тофу – лише для гурманів?
Якщо ви хвилюєтесь, що вам не сподобається незвичний соєвий смак тофу – знову-таки розбиваємо ваші сумніви.

Одна з його переваг – абсолютно нейтральний смак, що дозволяє використовувати його у різних стравах. Запікайте, смажте, готуйте на грилі або навіть додавайте до десертів – тофу може стати основним компонентом вашої страви. Міксуйте його з кашами, фруктами, бобовими та зеленню. Час ламати стереотип про те, що пісне меню – суворе та одноманітне.

Пропонуємо разом з ТМ Joya спробувати декілька цікавих та водночас простих варіацій страв з тофу.

САЛАТ З ТОФУ У БАНОЧЦІ
Дуже цікавий варіант подачі та безперечна користь інгредієнтів – спробуйте приготувати!
Салат підійде для обіду, вечері та навіть сніданку!
на одну банку
сочевиця відварна
130 г.
помідори чері
за смаком
цибуля червона
¼ шт.
авокадо
½ шт.
тофу Joya Organic Natural
100 г.
листя салату або свіжий шпинат
за смаком
бальзамічний оцет
1 ст.л.
насіння гарбуза
трохи
насіння гарбуза
трохи
оливкова олія
1 ст. л.
сіль, перець, орегано
за смаком
1
Треба нарізати органічний натуральний тофу маленькими кубиками і промокнути. Обсмажити на сковороді з невеликою кількістю олії до золотистого кольору. Злегка посолити, поперчити і дати охолонути.
2
Овочі вимити, почистити і нарізати шматочками.
3
Покладіть у велику банку сочевицю, потім помідори, цибулю, салат, тофу і авокадо. Присипте орегано і гарбузовим насінням.
4
Заправка готується окремо і додається в салат перед їжею, так він буде залишатися свіжим і соковитим протягом тривалого часу. Просто змішайте оцет, олію, сіль і перець і збережіть в невеликому контейнері або пляшці.

БАГЕТ З ОВОЧАМИ І ТОФУ
Швидка у приготуванні страва, яку зручно взяти з собою.
Салат підійде для обіду, вечері та навіть сніданку!
органический копченый тофу Joya,
нарезанный тонкими слайсами
1 упаковка
вино
6 ст. л.
соєвий соус
4 ст. л.
винний оцет
2 ст. л.
оливкова олія
3 ст. л.
зубчики часнику, дрібно нарізані
3 шт.
чебрец
1 ч.л.
лавровий лист
2 шт.
перець
5 шт.
багет
1 шт.
гірчиця
4 ч. л.
салат
8 листків
помідори, тонко нарізані
2 шт.
огірок, тонко нарізаний
1 шт.
маленька червона цибулина,
нарізана тонкими кільцями
1 шт.
1
Змішайте вино, соєвий соус, винний оцет, 2 столові ложки оливкової олії, 200 мл. води, часник, чебрець, лавровий лист і перець, варіть усе 3 хвилини. Залийте копчений тофу маринадом, дайте йому охолонути. Залиште маринуватися не менше 1 години.
2
Просушіть тофу. Нагрійте 1 столову ложку оливкової олії на сковороді з антипригарним покриттям, покладіть шматочки тофу в сковороду, обсмажуйте з обох сторін протягом прибл. 2 хвилини.
3
Розріжте багет на дві частини, і ці частини ще навпіл уздовж. Викладіть трохи гірчиці на хліб, покладіть салат, помідори, огірки, тофу і цибулю. Готово!

НАМАЗКИ З ТОФУ
Чудовий варіант для перекусу, який можна приготувати на цілий тиждень.
Салат підійде для обіду, вечері та навіть сніданку!
органічний тофу Joya Natural
200 г.
оливкова олія
2 ст. л.
мигдаль
2 ст. л.
нарізана цибуля
3 ст. л.
петрушка нарізана
1 пучок
базилік нарізаний
1/2 пучка
подрібнена органічна
цедра лимона
1/4 ч.л.
лимонний сік
1 ст. л.
мускатний горіх
1 щіпка
сіль
1 щіпка
перець
1 щіпка
1
Візьміть упаковку тофу Joya і наріжте дрібними кубиками.
2
Нагрійте 1 чайну ложку масла на сковороді з антипригарним покриттям, насипте пластівці мигдалю і трохи обсмажте їх в олії.
3
Робимо ніжну пасту за допомогою блендера або міксера: змішайте тофу зі смаженими пластівцями мигдалю, цибулею, оливковою олією, петрушкою, базиліком, цедрою лимона, лимонним соком, мускатним горіхом, сіллю і перцем. Збивайте все доти, доки не отримаєте ніжної консистенції.
ПОРАДА: тофу і трав'яна паста ідеально підходять для свіжого хліба і можуть бути красиво прикрашені базиліком і помідорами чері.
"Якщо в повсякденному житті ви не прихильник веганства, та в вас нормальні відносини з лактозою – не обмежуйте вживання молочних продуктів поза постом. Деякі незамінні речовини, які містяться в молочних продуктах, є основою будівництва молодого організму. Один з важливих аргументів: кальцій і фосфор з молока засвоюється найкраще."
ОКСАНА ЧЕРНОВА
Лектор академії, сирний експерт, ідейний надихач спільноти ProCheese

Сподіваємось, вам будуть корисними ідеї страв, та ваш піст принесе гармонію для душі та користь для тіла.
Похожие статьи
Хочете бути в курсі нових подій?
Підпишіться на нас у соцмережах!