Оксана Чернова розказала, як приготувати сирне фондю вдома

У розпал зими, я просто не можу не згадати про одну з “найзимніших” страв — гаряче фондю з сиру.

Фондю традиційно відноситься до загальної страви з сиру, який плавлять, і вина. Подається страва у спеціальному горщику “какелоні” на відкритому вогні. Його їдять разом з маленькими шматками хліба, наколотими на виделки з довгим стеблом, занурюючи в соковиту сирну суміш.

СІМЕЙНА СТРАВА

Сирне фондю — це набагато більше, ніж типова швейцарська страва. Це шматочок швейцарської культури. Протягом багатьох років воно було синонімом традиції, яка зближує людей. Ось сім’я збирається, ділиться новинами і емоціями один з одним, сидячи разом за столом і помішуючи один і той же горщик з фондю. 

Назва «фондю», походить від французького слова ‘fondre‘ (плавити), була узагальнена, щоб означати майже все: шоколад, бульйон, оливкову олію і т. д. Страва виникла в 18 столітті, в середовищі бідних міських жителів, як спосіб зробити смачне поєднання черствого хліба і твердого сиру. 

ОСНОВНІ СКЛАДОВІ ФОНДЮ

Сир Грюйєр сьогодні головний сир для швейцарського фондю, але багато кухарів додають і другий сир — Фрібург VacherinEmmentaler або Appenzeller, в залежності від місцевих переваг. 

Не менш важливими елементами за сир є вино і крохмаль. Додавання вина сприяє розділенню молекули казеїну і вивільненню складових білків сиру, які стабілізують емульсію, покриваючи жирові краплі, і все за рахунок кислотності вина. Чим більше кислоти у вині, тим менше небезпека розщеплення фондю. Крохмаль допомагає досягати фондю однорідної структури і перешкоджає утворенню грудок сиру.

ГОТУЄМО ФОНДЮ ВДОМА

Погодьтеся, як приємно розділити з кимось таїнство їжі. І фондю — це один з найкращих варіантів для цього. Тож, щоб приготувати фондю на двох, вам необхідні такі інгредієнти:

на дві персони

  • білого вина ………………………………………………………………………………. 200 мл
  • сиру Грюйєр (Gruyer) ……………………………………………………..……………. 150 г
  • сиру Вашері Фрібуржуа (VACHERIN FRIBOURGEOIS) …………………. 150 гр
  • кукурудзяного крохмалю …………………………………………………………. 25 г

ПОРАДА: Обрала на свій розсуд замість кіршу, вишневої горілки. Тут важливо використовувати фруктовий міцний алкоголь 38-40%, щоб в ньому легко розчинити крохмаль, без грудочок.

  • часнику для натирання какелона…………………………………………… 1 зубчик
  • мускатний горіх, перець …………………………………………………………. на смак.

Тепер приступаємо до приємного процесу приготування фондю:


25 хвилин

  1. Весь сир натерти.

  2. Нагріти вино у чавунному або керамічному посуді, але не кип’ятити! Поступово додавати сир, обережно помішуючи.

  3. Змішати кукурудзяний крохмаль з Coeur du Comte, вилити цю суміш у фондю, додати спеції.

  4. Перелити готове фондю в какелон, попередньо натертий часником.

Для більш сильного смаку часник можна залишити у какелоні. Обирайте улюблений хліб, щоб нанизати на виделочку для фондю, або ж солоні огірочки. Я не знаю тих людей, які зможуть відмовитись від шматочка хлібу з гарячим сиром.
І все! Занурюємо в сирну гущу шматочки та насолоджуємося.

Коментарі:

  1. Чудова стаття, дякую!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *