Оксана Чернова розказала, як приготувати сирне фондю вдома
У розпал зими, я просто не можу не згадати про одну з “найзимніших” страв — гаряче фондю з сиру.
Фондю традиційно відноситься до загальної страви з сиру, який плавлять, і вина. Подається страва у спеціальному горщику “какелоні” на відкритому вогні. Його їдять разом з маленькими шматками хліба, наколотими на виделки з довгим стеблом, занурюючи в соковиту сирну суміш.

СІМЕЙНА СТРАВА
Сирне фондю — це набагато більше, ніж типова швейцарська страва. Це шматочок швейцарської культури. Протягом багатьох років воно було синонімом традиції, яка зближує людей. Ось сім’я збирається, ділиться новинами і емоціями один з одним, сидячи разом за столом і помішуючи один і той же горщик з фондю.
Назва «фондю», походить від французького слова ‘fondre‘ (плавити), була узагальнена, щоб означати майже все: шоколад, бульйон, оливкову олію і т. д. Страва виникла в 18 столітті, в середовищі бідних міських жителів, як спосіб зробити смачне поєднання черствого хліба і твердого сиру.
ОСНОВНІ СКЛАДОВІ ФОНДЮ
Сир Грюйєр сьогодні головний сир для швейцарського фондю, але багато кухарів додають і другий сир — Фрібург Vacherin, Emmentaler або Appenzeller, в залежності від місцевих переваг.
Не менш важливими елементами за сир є вино і крохмаль. Додавання вина сприяє розділенню молекули казеїну і вивільненню складових білків сиру, які стабілізують емульсію, покриваючи жирові краплі, і все за рахунок кислотності вина. Чим більше кислоти у вині, тим менше небезпека розщеплення фондю. Крохмаль допомагає досягати фондю однорідної структури і перешкоджає утворенню грудок сиру.
ГОТУЄМО ФОНДЮ ВДОМА
Погодьтеся, як приємно розділити з кимось таїнство їжі. І фондю — це один з найкращих варіантів для цього. Тож, щоб приготувати фондю на двох, вам необхідні такі інгредієнти:
на дві персони
- білого вина ………………………………………………………………………………. 200 мл
- сиру Грюйєр (Gruyer) ……………………………………………………..……………. 150 г
- сиру Вашері Фрібуржуа (VACHERIN FRIBOURGEOIS) …………………. 150 гр
- кукурудзяного крохмалю …………………………………………………………. 25 г
ПОРАДА: Обрала на свій розсуд замість кіршу, вишневої горілки. Тут важливо використовувати фруктовий міцний алкоголь 38-40%, щоб в ньому легко розчинити крохмаль, без грудочок.
- часнику для натирання какелона…………………………………………… 1 зубчик
- мускатний горіх, перець …………………………………………………………. на смак.

Тепер приступаємо до приємного процесу приготування фондю:
25 хвилин
-
Весь сир натерти.
-
Нагріти вино у чавунному або керамічному посуді, але не кип’ятити! Поступово додавати сир, обережно помішуючи.
-
Змішати кукурудзяний крохмаль з Coeur du Comte, вилити цю суміш у фондю, додати спеції.
-
Перелити готове фондю в какелон, попередньо натертий часником.
Для більш сильного смаку часник можна залишити у какелоні. Обирайте улюблений хліб, щоб нанизати на виделочку для фондю, або ж солоні огірочки. Я не знаю тих людей, які зможуть відмовитись від шматочка хлібу з гарячим сиром.
І все! Занурюємо в сирну гущу шматочки та насолоджуємося.