Продовжуємо досліджувати французькі сири з Оксаною Черновою. На черзі подорож регіонами Іль-де-Франс, Нормандія і Бургундія. Їх яскравий сирний представник – Тріпл-крім

Тріпл-крім – це тип сиру, який отримують з молока збагаченого вершками. Готовий продукт повинен містити мінімум 75% жиру в сухій речовині. Цей сир – сучасний французький винахід з концентрованим насиченим вершковим ароматом.

ЩО ВСЕРЕДИНІ: ФАКТИ ПРО ТРІПЛ-КРІМ

Вигляд. Більшість витриманих сирів Тріпл-крім належать до групи з квітучою білою скоринкою, поверхня якої покрита Penicillium Candidum або Geotrichum Candidum. Виготовляють сир у формах, що схожі на невеликі шайби. 

Смак. У порівнянні з іншими крем-сирами, правильний Тріпл-крім має більш легкий і повітряний смак, чимось схожий на морозиво. Крім того, він не повинен мати жирного післясмаку. У порівнянні з традиційними сирами такого ж типу, такими як Брі і Камамбер, які містять близько 45% жиру в сухій речовині і розвивають сильні смакові якості протягом повільного процесу визрівання, сир Тріпл-крім має більш тонкий смак. Саме цей приємний, молочно-масляний відтінок привертає широке коло споживачів.

Текстура. Текстура м’яка і гладка завдяки високому вмісту жиру і вологи. Зазвичай його їдять ще молодим, коли в серединці ще присутній творожистий прошарок, який зберігає понад 50% вологи і є достатньо крихким. Та всього через тиждень визрівання тісто сиру набуває однорідної текстури. Цікаво, що Тріпл-крім реагує на зміну температури не так як звичайний сир, а як масло. 

Багато любителів сиру вважають, що Тріпл-крім, через свій м’який смак і легку текстуру на початковій стадії дозрівання, є досить нудним сиром. Проте, він суттєво відрізняється від вершкового сиру, який їдять тільки в свіжому вигляді як спред, або використовують як інгредієнт в солодких або солоних рецептах. 

Коли ви даєте Тріпл-кріму дозріти трохи довше, він набуває плавкої текстури та горіхово-грибний аромат. І в цьому випадку жирність сиру і його текстура – ідеальне доповнення для шампанського та інших ігристих вин. А приємна кислинка і насичений смак вершків прекрасно поєднуються з червоними винами Bordeaux.

ЦІКАВО ДІЗНАТИСЬ, ЩО…

  • Основними виробничими площами у Франції є Іль-де-Франс, Нормандія і Бургундія. 
  • Найвідомішим сиром з потрійним вмістом вершків є Brillat-Savarin. Його було перейменовано в 1930-их роках та названо на честь легендарного письменника, який писав про їжу в кінці XVIII сторіччя. 
  • Популярний Тріпл-крім Explorateur був створений в 1950-х роках і названий на честь Explorer, першого американського супутника. 
  • Кілька американських виробників традиційних сирів роблять Тріпл-крім в Нью-Йоркському стилі в Каліфорнії. 

Найточніше цей сир можна охарактеризувати так: Тріпл-крім — це відчуття розкоші на смак. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *