Разом з експерткою ProCheese Оксаною Черновою досліджуємо сири Франції різних регіонів, що мають знак AOC. Тож… Знайомтеся! Сир, який давно підкорив любителів всього неординарного та цінителів сирів з митою скоринкою. Цей сир з інтригуючим ароматом — Лангр

ІСТОРІЯ ТА ОСОБЛИВОСТІ

Лангр є сиром захищеним за місцем походження. Його роблять із цільного коров’ячого молока на Плато де Лангр, в північно-східній Франції, регіоні Шампань. Молоко беруть від порід корів Montbéliarde, Brune і Simmental. 

Лангр — це сир з м’якою і помаранчевою скоринкою, пофарбований аннато. Зверху на сирі сформована чаша, що називається «фонтан» або «кратер». Ця чаша утворюється природним чином, шляхом просідання під власною вагою, бо сир у процесі дозрівання не перевертається після формування. Зауважу, що ніхто спеціально вершечок не вдавлює! 

Традиції його виготовлення відносяться до вісімнадцятого століття, де є перша письмова згадка про сир під назвою Лангр. Її було знайдено в книзі, написаній в 1874 році А. Ф. Паур. «Молочні продукти, мистецтво переробки вершкового масла, приготування масел і основних французьких і зарубіжних сирів». В кінці ХІХ століття Лангр швидко набув популярності, але перша світова війна, на жаль, ознаменувала початок занепаду виробництва фермерських сирів. Так, лише в 1950 році деякі ремісники знову почали виготовляти Лангр, і таким чином відновили його виробництво.

У 1981 році було створено об’єднане співтовариство сироварів «Лангр» з метою отримання в 1991 році статусу Apperal d’origine contrôlée (AOC).

Процес виробництва сиру Лангр, зокрема, характеризується двома основними етапами: 

  • повільне згортання молока для отримання сиру молочного типу; 
  • дозрівання шляхом обережного промивання сумішшю розсолу з барвником аннатто. 

Ось чому поверхня Лангру набуває ніжного мандариново-помаранчевого кольору, де з припиненням обтирання з’являється пліснява Penicililinum candidum.

ЗОВНІШНІЙ ВИГЛЯД

Це один з найбільш привабливих на вигляд сирів. Його форма нагадує невеликий барабанчик з увігнутим верхом. Отримуємо напівм’який циліндричний сир, який: 

  • має діаметр близько 12 сантиметрів біля основи;
  • 5-6 сантиметрів у висоту;
  • може важити до 284 грамів з унікальним втопленим верхом.

ПОЄДНАННЯ

Лангр чудовий сам по собі, але найбільше смакує він у поєднанні з такими винами як: 

  • червоні: Піно Нуар (бажано Бургундське);
  • білі: Совіньйон Блан, німецький рислінг;
  • ігристі: Шампанське або інші види ігристих на основі Шардоне.

Так само цей сир використовується у приготуванні численних рецептах. Характерний вершковий смак з відтінком лісового горіха робить його ідеальним інгредієнтом в таких рецептах, як фондю з печериць з розплавленим Лангром або хрусткі тарталетки фаршировані цим сиром.

ОСОБЛИВІСТЬ ПОДАЧІ

Унікальність цього сиру полягає ще в тому, що перед подачею в «кратер» або його поглиблення наливають небагато Шампанського або Бренді. І тільки після того, як сир увібрав алкоголь — куштують. Це надає Лангру зовсім інший характер і навіть якусь чоловічу силу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *