Cheese pro

Сир і напої: 4 пари, що варто спробувати до кінця літа

Сирні пари
Італійські сири від початку виробництва вживали з напоями. До речі, не завжди йшлося про алкоголь. Зараз є чимало поєднань, але ми підготували для вас чотири найкращих для літа — освіжаючих, надихаючих і смачних. Отже, для створення атмосфери свята знадобиться італійський сир і напій. Оберіть своє поєднання
та смакуйте із задоволенням!
Пекоріно DOP* і Апероль шприц
Солонуватий сир з овечого молока — чудова пара для неповторного смаку коктейлю, що має цитрусові нотки. Пекоріно з вершковим присмаком потрібно нарізати спеціальним ножем на шматочки (наколоти, адже структура цього сиру тверда й крихка).

Тепер приготуйте коктейль:
  1. Наповніть келихи для вина льодом на третину.
  2. Налийте в кожний 100 мл Просеко та Аперолю.
  3. Додайте Швепс і розмішайте все коктейльною ложкою.
  4. Прикрасьте апельсиновою скибочкою.
* Cистема DOP (Denominazione di Origine Protetta) визнана більш суворою, адже містить у собі вимоги до технології та властивостей продукту. Ці вимоги запроваджує спеціально створена організація - Консорціум, яка в подальшому контролює кожну партію. Під кожен сир, що має знак DOP є свій Консорціум.
Парміджано Реджано DOP і червоне
Витриманий Парміджано Реджано має насичений смак, а разом із червоним вином він розкривається по-новому. Приготуйте необхідну кількість сиру (на двох чи більше осіб) та дошку, на якій його подаватимете. Червоне сухе вино потрібно охолодити, але не дуже сильно. Найкращий варіант — покласти його у винний холодильник, де є програма «червоне вино». Проте і без неї можна покласти вино у холодильник на 15 хвилин — цього буде достатньо, аби напій достатньо розкрився. За бажанням додайте до пари свіжі яблука, персики, інжир, ківі, волоські горіхи та виноград.

ЦІКАВО: Парміджано Реджано з найбільшою витримкою (36 місяців) не рекомендують подавати з жодним напоєм, адже він має дуже виражений смак. Такий сир краще використовувати у приготуванні страв.
Грана Падано DOP і журавлиновий морс
Грана Падано чудово поєднується з ігристим солодким вином. Але… спробуйте цей витриманий сир із морсом, який вирізняється кисло-солодким освіжаючим смаком — і ви відкриєте для себе нову пару. Сир має вершковий смак, він солонуватий, із горіховими нотками. Оберіть тарілку для подачі та накришіть сир на невеличкі грудочки. А ось морс треба зварити заздалегідь, аби він устиг охолодитись:

1. Журавлину (150 г) переберіть, промийте, перекладіть у каструлю. Тепер потрібно розім'яти ягоди дерев'яною товкушкою. Розім'яті ягоди покладіть у марлю, аби віджати сік (у склянку) і відставте його вбік.

2. Віджимки від ягід покладіть назад до каструлі, залийте водою (600 мл), доведіть до кипіння. Тепер ягідний відвар потрібно знову процідити, а потім додати 90 г цукру.

3. Останній крок — охолодіть солодкий відвар і влийте в нього свіжий сік із журавлини (можна охолодити його за час приготування).

ПОРАДА: кількість цукру в морсі можна трохи зменшити або збільшити — на ваш смак. До такої пари смакують горіхи, груші, ківі, виноград і каштановий мед.
Горгонзола DOP і біле вино
Сир Горгонзола один із найвідоміших сирів із благородною пліснявою, а смак його ніжний і гострий. До такої смакоти пасуватиме біле сухе, але потрібно охолодити його до 8–10 градусів. Сир нарізають на свій смак, але краще обрати невеличкі шматочки, аби поєднати обидва смаки та отримати насолоду від пари.

ПОРАДА: оберіть сир на свій смак — Gorgonzola Dolce (ніжніший смак, молодий сир) або Gorgonzola Piccante (більш витриманий і гострий).
Сир — один із тих продуктів, які для італійців мають величезне значення. Сторіччями виробляють Парміджано Реджано та Моцарелу, Грана Падано, Горгонзолу та Бурату. Сьогодні виробники й самі пропонують напої, які поєднуються з їхніми сирами. Проте ми сподіваємось, що наша добірка стане вам у пригоді. Смачного!


© ProCheese. Всі права захищено.