Комбінація сиру з чаєм така ж прекрасна, як сиру та вина. Як вино, так і чай мають різний рівень терпкості і танінів, який напряму залежить від теруару, топографії, клімату, погоди та ґрунту. Для ідеальної збалансованості і пом’якшення смаку цих показників, на допомогу приходить сир.

Поєднань сиру та чаю може бути незліченна кількість, навіть не описати. Так що всього потрошки. Пропоную розглянути дещо нові для вас смакові відчуття у світі чаю і сиру, і познайомити вас з розробленими мною поєднаннями, котрі дуже рекомендую спробувати.

ЧОРНИЙ ЧАЙ З ШАВЛІЄЮ + ТВЕРДИЙ СИР

Ця трійця є справжньою живою аптечкою майже на кожен день. Чому саме? Бо знімає біль при запаленні шлунку, нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту, зменшує потовиділення (заслуга шавлії) і зміцнює нервову систему. Чай з шавлією також є дуже корисним для жінок, оскільки шавлія містить корисні для жіночого організму речовини, які являються рослинним гормоном, максимально наближеним до естрогену. А щодо сиру, то він містить ендорфін.

А тепер трішки про смакові властивості: в поєднанні з фруктово-цитрусовим присмаком твердого сиру ви і не помітите в’яжучі нотки чаю з шавлією ( особливо, якщо візьмете Грана Падано, Парміджано Реджано або ж Манчего).

М’ЯТА ТА ІМБИР + СВІЖІ СИРИ

Один із улюблених зимових видів чаю прекрасно доповнить свіжі сири із коров’ячого та козячого молока, а також овечу фету. Зробіть собі гарячий бутерброд з моцарелою та томатами, прикрасьте листями базиліку чи салату і запивайте його зігріваючим і трішки пекучим чаєм. І похмурий день тоді заграє новими фарбами!

АЛЬПІЙСЬКИЙ ЛУГ + СИРИ З МИТОЮ СКОРИНКОЮ АБО Ж ГІРСЬКІ ІЗ СІННОГО МОЛОКА

Квітково-трав’яний чай завжди був джерелом вітамінів і запорукою спокою. Саме тому він м’яко занурить вас у багатогранність смаку інтригуючих сирів із митою скоринкою (Епуас, Мюнстер тощо) і таких статних сеньйорів, як Грюйєр, Лімбургер, Раклет або Ребел в альпійських квітах.

ЧОРНИЙ ЧАЙ З БЕРГАМОТОМ + КОЗЯЧІ ТА ОВЕЧІ СИРИ

Французькі Шевр, Сент-Мор, Валенсе, іспанський Мурсія аль Віно, нідерландський Бетінне з медом, італійський Пекоріно Романо з їх трав’янисто-землянистими нотками і солодкувато-карамельним післясмаком полоскочать ваші рецептори разом з чорним чаєм з бергамотом.

ЗЕЛЕНИЙ ЧАЙ З ЖАСМИНОМ + ВИТРИМАНА ГАУДА АБО СИРИ З БЛАКИТНОЮ ПЛІСНЯВОЮ

В цій комбінації все залежить від ваших сирних побажань.

Пом’якшіть терпкість зеленого чаю за допомогою горіхово-карамельних нот Гауди або ж додайте фарб вершково-пряними нотками і легкою гірчинкою блакитних сирів (Рокфор, Еделпілц, Злата Ніва).

БІЛИЙ ЧАЙ + СВІЖІ АБО НАПІВТВЕРДІ СИРИ

Білий чай — це ціла поезія аромату свіжої лугової трави з легкими квітковими нотками, м’яким динно-медовим і вишуканим освіжаючим післясмаком. Вважається, що найкращим часом для розпивання цього чаю є літня пора. Своєю легкістю він обіграє свіжі сири, такі як рікота або козячий. Але якщо ви спробуєте його з італійським сиром Фонтіна, австрійським Моцартом або швейцарським Емменталем, то відчуєте прилив легкого грайливого настрою, не залежно від пори року.

ПОРАДА: перед заварюванням чаю обдайте заварник кип’ятком, оскільки листя, суцвіття і трав’яні настої краще класти в теплий посуд!

Приємного вам сирного чаювання!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *