Нідерланди
Сири Нідерландів: старовинні традиції, сучасне виробництво, неперевершена якість
Сирна історія Нідерландів
Нідерланди – країна смачних сирів та ніжних тюльпанів. Саме так про цю країну говорять у світі. Сири є головною візитівкою, привабливою стороною та туристичним магнітом. Ми також обожнюємо цю країну та хочемо відкрити її сину культуру для вас. Читайте наш огляд та діліться з нами, який з сирів ви хотіли б спробувати найбільше.
Нідерланди – країна смачних сирів та ніжних тюльпанів.
Для початку створення сирів у цій країні були всі необхідні умови: рівнини та луки, найкращі пасовища та корови. За деякими історичними згадками вже у XVII ст. до н. е. тут вирощували свою худобу. На цій землі виготовляли сир ще у I столітті до н. е. За легендою, місцеві мешканці перейняли майстерність у римлян, але не стали копіювати напрацювання
і розробили власні методики.
Першими сироварами були селяни, а перші сирні ринки з'явилися у Голландії у 1266 році (Гарлем) та у 1303 році (Лейден). А вже у 1426 році у роттердамських торгових книгах вперше записали професію – «сировар».
Не дивно, що сир у Голландії став своєрідною валютою. Традиційні сири тих часів були круглими, жовтими та витриманими, отже їх залюбки транспортували та продавали моряки. Уявляєте, в 17 ст. лише в Едамі кожного року продавали 500 тонн сиру! Саме з тих часів весь світ знає «Едам» та «Гауду».

ТОП-5 голандських сирів, які
треба спробувати

Гауда (Gouda Holland BGA)

Першою у нашому переліку буде, звісно ж, Gouda Holland. Це напівтвердий сир, що робиться вже багато століть та має стійку рецептуру. Для нього використовують найкраще коров'яче молоко. Наразі «Гауда» буває:
  • напіввитриманою – до 5 тижнів визрівання;
  • витриманою – до 15 тижнів визрівання.
Смак сиру збалансований, негострий, але пікантний та неповторний. Цей сир універсальний. Місце йому завжди знайдеться у сирній тарілці (у поєднанні з іншими сирами, виноградом, горіхами), використовується для приготування різноманітних сендвічів та канапе, а також гарячих бутербродів або піци.

Gouda рекомендують для десертного столу у компанії солодких фруктово-ягідних соусів. Якщо ж казати про супровід алкоголю, то сир розкриває всі свої смакові властивості у поєднанні з білими сухими винами, деякими червоними сухими та світлим пивом (лагером). Сир має сертифікацію PGI (Protected Geographical Indication) (ES), що означає, що даний продукт зроблений в певному географічному регіоні.

Цікаво: один сир Gouda може заважити до 20 кілограмів, а форма його змінюється в залежності від виробника – може бути круглою, прямокутною, кубічною, циліндричною.
Едам (Edam Holland PGI)

Друге місце у нашому переліку посідає Edam Holland. Напівтвердий, з великим вмістом жиру, цей сир роблять із суміші коров'ячого та козиного молока. Він також має різні строки витримки:
  • до 15 тижнів – сир називають витриманим;
  • від 3 до 6 місяців – старим,
  • понад 6 місяців – сир «резерв».
Смак вирізняє особлива карамельна нота, а в ароматі можуть відчуватися горіхові відтінки. Сир також широко використовують у кулінарії – додають у салати, вкладають скибками на канапе та сендвічі, додають у супи, пасту, спагетті та піцу.

Але разом з тим Edam розкривається у поєднанні з фруктами та різноманітними соусами у якості десерту. Щодо алкоголю – до білих та червоних національних вин та світлого пива тут додається ще й темне пиво. З кожним напоєм сир смакує по-різному. Edam також має сертифікацію PGI (Protected Geographical Indication).

Цікаво: в залежності від того, яким воском виробник покрив голови сиру, можна відрізнити різні смаки: у зелений «одягають» сир з присмаком пряних трав, у чорний – витриманий більш як 17 тижнів сир, голова у коричневому «вбранні» буде мати приємну гостринку, а у помаранчовому – матиме пікантний присмак кмину.
Лейденський
(Boeren-Leidse met sleutels PDO)

Третій у нашому рейтингу – сир Boeren-Leidse met sleutels – «Лейденський». Цей сир виготовляють з молока корів, він містить кмин. На кожні сто літрів молока його беруть 75 грамів, тож аромат та смак цього сиру не можна сплутати з жодним іншим.

Пропонують покупцям два різновиди напівтвердого сиру – від 3 до 6 місяців витримки та понад 6 місяців. Сир має пікантний присмак, вважається гострим, розкриває свій смак поступово. Вживати його пропонують з червоним сухим вином, також він «парується» з елем.

Частіше за все сир використовують у його натуральному вигляді – ріжуть скибками на канапе, сендвічі, сирну тарілку та використовують у гарячих стравах. Сир має сертифікацію PDO (Protected Designation of Origin) (ES), яка означає, що даний продукт зроблений від початку до кінця за певною традиційною технологією в певному географічному регіоні.

Цікаво: цей сир на батьківщині вважають лікувальним продуктом, адже кмин сприяє укріпленню імунітету.
Холландсе гейтенкаас
(Hollandse geitenkaas PGI)


Наступний представник нідерландської «сирної родини» – Hollandse geitenkaas. Це козиний сир, напівтвердий та напіввитриманий (визрівання до 5 тижнів). Має неповторний смак, що змінюється протягом часу витримки. Особливо приваблюють його ніжна та м'яка текстура, тонкий вершковий аромат.

Місцеві обожнюють поєднувати цей сир з хлібом та овочами, роблять сендвічі або додають у салати, різноманітні закуски. До сиру пропонують не тільки сухе червоне, але й напівсолодке червоне або рожеве вино місцевого виробництва. Сир має сертифікацію PGI (Protected Geographical Indication) (ES).

Цікаво: для цього сиру використовують молоко білої кози, деякі виробники додають припустимі рецептурою трави, овочі та спеції – кропиву, тим'ян, пажитник та навіть томати.

Традиції та сьогодення

Наприкінці «подорожі» у світ сирів з Нідерландів не можемо не розповісти про одну з давніх традицій, що існує і сьогодні, у наш комп'ютеризований та бурхливий час. Йдеться про сирну угоду, яка виглядає як театралізоване дійство та приваблює туристів.

Отже, купівля сиру розпочинається з прискіпливого оглядання голів. Покупець роздивляється та розмірковує, аж потім ляскає долонею по одному з сирів: це означає, що він зацікавився. Першу ціну дає саме покупець, але продавцю цього замало, тож він вдає обурення та «перебиває» її вищою. Так продовжується досить довго – доки продавець з покупцем не зійдуться у вартості та не перейдуть до святкування угоди… сиром!

А також читайте огляд одного з сирних домів Амстердаму від сирної експертки ProCheese Оксани Чернової.


© ProCheese. Всі права захищено.